Stichting Zelfbeschikking 
Molukkers en Papoea's



Wat doen wij

Stichting ZMP (Zelfbeschikking Molukkers en Papoea's) - voorheen bekend onder de naam Door de eeuwen Trouw (DDET) - ondersteunt het vrijheidsstreven van onderdrukte etnische minderheden, in het bijzonder die in Indonesië. Ook publiceren wij tweemaal per jaar de nieuwskrant Zelfbeschikking.




Tijmen van 't Foort overleden

In de nacht van donderdag 26 op vrijdag 27 september is onze geliefd bestuurslid, penningmeester Tijmen van 't Foort, op 82-jarige leeftijd overleden. Het bericht van zijn sterven kwam als een grote schok. Op woensdag was hij nog aanwezig geweest tijdens onze bestuursvergadering in Zwolle. Als vanouds had hij toen een goede inbreng. Niets wees erop dat het de laatste keer zou zijn dat hij in ons midden zou zijn. Integendeel, zijn stemming was opgewekt en hij was volop betrokken bij geplande activiteiten ten behoeve van Papoea's en Molukkers. 

Van onze decennialange samenwerking herinneren wij ons Tijmen als iemand die zeer toegewijd was aan het vrijheidsstreven van Papoea's en Molukkers. Hij was speciaal ingewijd in het Molukse gebeuren, zowel waar het Ambon, Ceram en andere eilanden betreft als wat zich onder de Molukse gemeenschap in Nederland afspeelt. Tijmen inspireerde ons met zijn nooit afzwakkende hoop dat het met Papoea's en Molukkers eens goed zou komen. 

Het zal erg vreemd en moeilijk zijn hem voortaan te moeten missen. Ook van deze plaats wensen wij Tijmens familie - sinds 2016 was Tijmen weduwnaar van Martina Mathilda Sopacua - Gods nabijheid toe bij het verwerken van dit plotselinge overlijden.

Het bestuur van ZMP


Overlijden Tijmen van 't Foort - Republik Maluku Selatan




Onze nieuwsbrief van September is uit, bekijk deze nu !



Geschreven door Aad Kamsteeg voor het Nederlands Dagblad, 18 april 2024

Mr. dr. Chris R. S. Soumokil niet vergeten 

Vandaag leven we tussen twee data in die voor Molukkers grote betekenis hebben. In de vroege ochtend van 12 april 1966 werd hun voorman Chris R.S. Soumokil op last van de Indonesische president Soeharto op het eilandje Pulai Ubi Besar door een vuurpeloton geëxecuteerd.

De reden? Hij was een van de inspirators geweest van de proclamatie op 25 april 1950 van een onafhankelijke Republiek der Zuid-Molukken (RMS), de tweede datum die door Molukkers wordt herdacht.